Що приготувати на сніданок дитині: цікаві ідеї та рецепти
19/02/2013
- 0
Одним з найбільш важливих факторів, що впливає на здоров'я наших дітей, без сумнівів, є правильне харчування. І, звичайно ж, всім нам добре відомо, що основою здорового денного раціону є сніданок. Дитячий організм потребує багато енергії для інтенсивного росту і навчання протягом усього дня, тому дуже важливо, щоб із самого ранку дитина отримувла достатню кількість важливих поживних речовин, тобто щоб дитячий сніданок був по-справжньому корисним і збалансованим.
На жаль, через брак часу вранці багато батьків обмежують меню дитячого сніданку стравами швидкого приготування. Бутерброди, булочки, печиво, швидкі готові сніданки. Звичайно, такий сніданок цілком насичує вашу дитини, але назвати його корисним аж ніяк не можна. Для повноцінного функціонування дитячого організму абсолютно необхідний повний набір поживних речовин (білки, жири і вуглеводи), важливі мінерали, клітковина і вітаміни. Саме тому в дитячий сніданок необхідно включати продукти, багаті білком і жирами, такі як молоко, йогурти, кефір, сир, м'ясні продукти. Багатим джерелом клітковини і цінних мікроелементів є свіжі овочі і фрукти, які також повинні бути присутніми в меню дитячого сніданку.
Але приготування сніданку не забере у вас занадто багато часу, якщо підійти до цього процесу розумно, а ваша фантазія і маленькі хитрощі допоможуть легко вмовити дитину з'їсти смачний і корисний сніданок. За допомогою варення і пари шматочків фруктів намалюйте смішну пику на тарілці з кашею. Викладіть сирок, сформувавши з нього веселі фігурки за допомогою формочок для печива. Веселі чоловічки, зроблені з фруктів або овочів, перетворять дитячий сніданок у захоплюючу гру, і вам більше не доведеться умовляти свою дитину з'їсти ложечку за маму або бабусю.
Пропонуємо до вашої уваги кілька цікавих ідей і рецептів смачних і корисних страв, які обов'язково допоможуть вам вирішити, що приготувати на сніданок дитині.
1. Багато дітей не любить геркулесову кашу. А може, ви просто не так готуєте її?
Спробуйте отак: всипте в каструльку 100 гр. вівсяних пластівців, залийте їх 150 мл. води, доведіть до кипіння і варіть протягом 5 хвилин. Зніміть каструлю з вогню, додайте 200 мл. молока, цукор за смаком, оберніть каструлю теплим рушником і залиште дійти протягом 15 хвилин. Готову кашу заправте вершковим маслом, розкладіть по тарілках і прикрасьте шматочками свіжих фруктів - бананами, яблуками, апельсинами. Пара листочків свіжої м'яти додасть вашій каші кольорів і поліпшить травлення.
2. Вівсяна каша з яблуками та корицею - ще одне дуже смачна і корисна страва для дитячого сніданку.
Всипте в каструлю 150 гр. вівсяних пластівців, додайте 200 мл. яблучного соку, 200 мл. молока, цукор за смаком. Постійно помішуючи, доведіть до кипіння, зменшіть вогонь і варіть протягом 5 хвилин. Зніміть каструльку з вогню, укутайте теплим рушником і дайте потомитися ще 5 - 10 хвилин.
Два яблука почистіть від шкірки і наріжте тонкими скибочками. У готову гарячу кашу додайте яблука, ½ ч. ложки меленої кориці і 70 мл. вершків. Ретельно перемішайте і подавайте до столу.
3. Дуже смачна пшоняна каша з сиром та родзинками напевно сподобається вашій дитині. Переберіть і ретельно промийте один стакан пшона, перекладіть в каструлю, залийте літром води, доведіть до кипіння і варіть під кришкою на слабкому вогні протягом 15 хвилин. Зніміть з вогню і злийте воду. В окремій каструльці закип'ятіть склянку молока, влийте в каструлю з пшоном, додайте 50 гр. масла, сіль і цукор за смаком, накрийте кришкою і варіть на слабкому вогні протягом 30 хвилин. Слідкуйте, щоб каша не кипіла, а лише томилася.
Жменю родзинок або будь-яких інших сухофруктів ретельно промийте і замочіть в теплій воді на 30 хвилин. Воду злийте. Готову кашу зніміть з вогню, додайте родзинки і 200 гр. сиру. Ретельно перемішайте, накрийте каструлю кришкою, оберніть рушником і залиште на 20 хвилин. Звичайно, приготувати таку кашу вранці в будні дні вийде не у багатьох, але побалувати дитину цією стравою у вихідні може кожен!
4. У вихідні можна побалувати дитину і смачним манником - дуже ситною і корисноюи старовинною російською стравою.
Дві склянки густої протстокваші змішайте з 2 ст. ложками рідкого меду і дрібкою солі. В отриману суміш всипте склянку манної крупи, ретельно перемішайте і залиште для набухання при кімнатній температурі на 2 - 3 години.
Коли крупа добре набубнявіє, додайте одне яйце і соду на кінчику ножа. Ретельно все перемішайте і перелийте тісто в змащену вершковим маслом форму для запікання. Полийте манник трьома столовими ложками вершкового масла і випікайте в розігрітій до 180 ⁰ духовці протягом 30 хвилин до золотавої скоринки. Подавайте манник гарячим або холодним, присмачивши його сметаною, медом або варенням.
5. Яскраві і корисні котлетки з морквою обов'язково сподобаються вашій дитині, просто сформуйте їх у вигляді смішних фігурок тварин. Такі котлетки можна приготувати заздалегідь, а вранці швидко обсмажити.
Почистіть і натріть на дрібній тертці чотири моркви. Додайте ½ склянки манної крупи, 1 ст. ложку подрібненої зелені петрушки, сіль за смаком, ретельно перемішайте і трохи зімніть фарш руками так, щоб морква дала сік.
З отриманої маси сформуйте котлети і обсмажте їх в рослинному або топленому маслі по 10 хвилин з кожного боку. Подавайте зі сметаною.
6. Ще один дуже яскравий варіант дитячого сніданку - яйце "сонечком" в солодкому перці.
Солодкий болгарський перець містить велику кількість важливих мікроелементів і вітамінів, а яйця наситять організм дитини жирами, білками і вуглеводами. Вимийте, очистіть від насіння і осушіть один червоний і один жовтий болгарський перець. Відріжте від кожного перцю по одному кружечку товщиною в два сантиметри. На сковороді нагрійте 1 ст. ложку рослинної олії і швидко обсмажте кружечки перцю по одній хвилині з кожної сторони. У центр кожного кружечка влийте по одному яйцю, намагаючись не пошкодити жовток. Готуйте під кришкою протягом 2 хвилин. Перекладіть на тарілку, приправте сіллю і прикрасьте гілочкою кропу.
7. Дуже подобаються дітям і ліниві вареники.
Замісіть тісто з 500 гр. сиру, 5 ст. ложок борошна, одного яйця, 3 ст. ложок цукру і дрібки солі. Вимішуйте до тих пір, поки тісто не перестане липнути до рук. Готове тісто розкачайте в довгий тонкий джгут і наріжте поперек невеликими шматочками.
Відварюйте в підсоленому окропі протягом двох хвилин. Подавайте зі сметаною, варенням і шматочками свіжих фруктів.
9. Зовсім не складно приготувати сир з медом і горіхами.
Три столові ложки лісових горіхів обсмажуйте на сухій пательні протягом 3 хвилин, потім додайте 2 ст. ложки меду, і обсмажуйте, часто помішуючи ще одну хвилину. Остудіть і порубайте гострим ножем у велику крихту. Розімніть виделкою 500 гр. сиру, полийте 3 ст. ложками меду і посипте горіховою крихтою.
Подавайте до столу разом з половинкою яблука і цільнозерновим хлібцем.
10. Дуже смачне бананове молоко готується буквально за пару хвилин! Подайте його з хлібцями з цільного зерна, і дуже швидкий повноцінний дитячий сніданок готовий. І не бійтеся експериментувати з цим коктейлем. Молоко можна замінити натуральним питним йогуртом, а замість бананів використовувати будь-які м'які свіжі фрукти і ягоди.
У чашу блендера покладіть один нарізаний невеликими шматочками банан, додайте 1 ст. ложку цукру, 350 мл. молока і краплю ванільної есенції. Збийте до отримання однорідного коктейлю і відразу ж подавайте до столу. Що може бути простіше?
Сподіваємося, що наша підбірка цікавих ідей та рецептів допоможе вам вирішити, що приготувати дитині на сніданок.
Дмитро Жілнін, http://kedem.ru