Ви є тут

Рецепти для малят до року

08/10/2011

  • 7

Домашній сир

Цей швидкий рецепт приготування сиру підходить як для дитячого харчування (коли ви починаєте вводити сирний прикорм), так і для дієтичного харчування, коли вам потрібно швидко приготувати свіжий нежирний сир.

Молоко і кефір повинні бути свіжими, бажано з сьогоднішньою датою виробництва.

Молоко закип'ятити. У кипляче молоко вилити кефір і виключити вогонь.
Почекати близько 5-7 хвилин, щоб утворився сирний згусток (якщо все зроблено правильно - сирний згусток повинен бути однорідним, якщо ви випадково перекип'ятити молоко з кефіром - замість однорідного згустку утворюються дрібні сирні пластівці і сир вийде сухим).
На 2-х літрову каструлю поставити друшлаг, застелений 2-ма шарами чистої марлі (для зовсім маленьких діток - стерильною).
У цей друшлаг повільно вилити нашу сирну заготовку і залишити на 15-20 хвилин, щоб стекла вся сироватка.
Потім, кінці марлі пов'язати між собою і вузлик з сиром підвісити над каструлею, щоб з сиру стекли залишки сироватки.
На скільки часу? - Дивлячись який консистенції сир Ви любите. Якщо хочете м'який - достатньо і години, сухіше - нехай висить довше.
Відціджений сир відразу ж готовий до вживання. Залишки сиру можна зберігати в холодильнику ще добу в герметично закритій банці. Але маленькій дитині сир краще все-таки готувати сьогодні-на-сьогодні.

Важливо: дітям до 2-х років краще давати тільки власноруч приготовлений сьогоднішній сир і не ризикувати годувати їх навіть домашнім сиром у спеку.

Мус з морквою і кабачком

Склад

120 г молодої моркви

1 маленький кaбачок

1 ст.л. оливкової олії
1 / 2 ч.л. меду

Спосіб приготування:

Почистити овочі. Кабачок розріжте вздовж на дві половинки і ложкою вишкрібаючи серцевину з насінням. Наріжте моркву і кабачок дрібними кубиками.

Все покласти в каструлю долити масла і тушкувати при постійному помішуванні близько 2 хв. Потім долити 4-5 ст.л. води (краще негазовану мінеральну воду), накрити кришкою і залишити тушкуватись  15 хв. на слабкому вогні, поки всі овочі не стануть м'якими.
Дати овочам охолонути, додати мед і збити все міксером, щоб вийшов пишний мус.

Суп-пюре овочевий

Склад: 

Капуста - 20 г
Картопля - 20 г
Морква - 10 г
Вода - 100 мл
Молоко - 50 мл
Масло вершкове - 5 г
Сіль

 Спосіб приготування:

Очищені моркву, картоплю, білокачанну або кольорову капусту ретельно промиваємо в проточній воді і дрібно нарізаємо. Потім підготовлені овочі поміщаємо в каструлю, заливаємо водою і на повільному вогні варимо до готовності. Гарячі готові овочі протираємо через дрібне сито разом з відваром, додаємо гаряче кип'ячене молоко, вершкове масло і сіль, ретельно все перемішати, доводимо до кипіння - готову страву можна давати малюкові.

Суп-пюре з моркви і рису

Склад: 

Молоко - 50 мл
Рис - 25 г
Морква - 100 г
Масло вершкове - 5 г
Цукор
Сіль

 Спосіб приготування:

Добре очищену і промиту моркву ріжемо маленькими шматочками і, поклавши в каструлю, заливаємо окропом, додавши вершкове масло і цукор, і, закривши кришкою, доводимо до кипіння. Потім додаємо рис і варимо суп протягом 45-50 хвилин, періодично помішуючи. Вже відварені морква та рис протираємо через сито, а в отримане пюре додаємо гаряче молоко, доводячи блюдо до бажаної густоти. Потім за смаком додаємо сіль і знову кип'ятимо. У готовий суп за бажанням можна додати вершкове масло.

Суп-пюре з цвітної капусти та кабачків

Склад: 

Кабачки - 100 г
Цвітна капуста - 100 г
Яйце (жовток) -1 шт
Вода - 200 мл
Масло вершкове - 5 г
Сіль

 Спосіб приготування:

Очищену і промиту цвітну капусту дрібно ріжемо на шматочки. Кабачки очищаємо від шкірки і також дрібно нарізаємо. Підготовлені овочі укладаємо в каструлю, заливаємо окропом і, накривши кришкою, варимо до готовності. Овочевий відвар зливаємо в окремий посуд, а відварені овочі протираємо через дрібне сито. Потім протерте пюре з кабачків і цвітної капусти розбавляємо залишеним нами овочевим відваром, додаємо за смаком сіль і знову кип'ятимо. У вже готову страву додаємо дрібно нарізаний жовток і вершкове масло.

Суп-пюре з печінки

Склад: 

Печінка - 50 г
Булка - 50 г
Овочевий відвар - 200 мл
Молоко - 50 мл
Яйце (жовток) -? шт
Масло вершкове - 5 г
Сіль

 Спосіб приготування:

Печінку добре промиваємо в холодній воді, видаляємо з неї плівки і пропускаємо через м'ясорубку, додавши булку, замочену в молоці, і жовток. Отриману масу добре перемішуємо і протираємо через дрібне сито. Потім вже готову масу опускаємо в киплячий овочевий відвар і варимо протягом 10-15 хвилин, додавши в кінці сіль. У вже готову страву додаємо вершкове масло.

Суп-пюре з курки

Склад: 

Куряче м'ясо - 70 г
Курячий бульйон - 200 мл
Молоко - 50 мл
Цибуля - 5 г
Корінь петрушки - 5 г
Борошно - 5 г
Масло вершкове - 5г
Сіль

Спосіб приготування:

Варимо бульйон з м'яса курки, додавши нарізану цибулю і коріння петрушки. Потім вже готове відварене м'ясо двічі пропускаємо через м'ясорубку і висипаємо в киплячий бульйон, заправивши його змішаним з маслом борошном. Далі додаємо молоко, солі і знову доводимо до кипіння. Суп-пюре з курки для Вашого малюка готовий.

Фрикадельки з м'яса

Склад: 

М'ясо телятини - 100 г
Молоко - 20 мл
Яйце (білок) - 1 шт
Сіль

Спосіб приготування:

М'якоть телятини очищаємо від плівок і жиру і двічі пропускаємо через м'ясорубку.  В отриманий фарш додаємо збитий заздалегідь яєчний білок, вливаємо молоко і солимо за смаком. З отриманої маси формуємо кульки близько 1 см в діаметрі. Для того, щоб кульки добре формувалися потрібно фарш помістити на дошку, яку добре змочуємо водою, а руки змастити яєчним білком. Потім сформовані кульки фрикадельок опускаємо в киплячий на слабкому вогні суп і ще кип'ятимо протягом 10 хвилин. Готові фрикадельки можна давати малюкові як окрему страву або з гарніром.

Котлети з м'яса парові

Склад: 

Телятина - 100 г
Молоко - 20 мл
Яйце (білок) - 1шт
Масло вершкове - 5 г
Сіль

Спосіб приготування:

М'ясо, очищене від плівок і жиру, добре промиваємо в проточній воді і двічі пропускаємо через м'ясорубку, додаємо молоко, білок одного яйця і за смаком солимо. Потім з отриманої маси формуємо невеликі котлетки, які обвалюємо у сухарях і вкладаємо їх у каструлю, дно якої попередньо змащуємо вершковим маслом. У каструлю з укладеними котлетами додаємо трохи бульйону або води, щільно прикриваємо кришкою і ставимо на водяну баню: ємність з котлетами ставимо в більшу за об’ємом  каструлю, наповнюємо велику ємність водою і кип'ятимо воду, поки котлети не будуть готові. Готові парові котлети можна подавати як окрему страву, так і з гарніром.

 

Коментарі
Зображення користувача Вита.
Вита

21/11/2011

А я тр1шки не так роблю,я в кипляче молоко даю лимонний с1к,мо1м д1тям такий творог дуже подобаэться.

Зображення користувача Оксана.
Оксана

28/11/2011

А я купую закваску СИР ТМ Good Food.дуже смачний получається,а головне корисний,

Зображення користувача Ruslana.
Ruslana

17/01/2012

І мені закваски Good Food дуже подобаються. Скільки я не експериментувала з приготуванням домашнього сиру - і лимон і кефірний гриб і магазинний кефір в якості закваски - це все і близько не те що виходить з сирною закваскою Good Food. Рекомендую!

Зображення користувача ЛЮБА.
ЛЮБА

28/10/2012

ДЯКУЮ ЗА РЕЦЕПТ ПРИГОТУВАННЯ СИРУ, ВИЙШОВ З ПЕРШОГО РАЗУ

Зображення користувача ілона.
ілона

02/12/2012

а мому малюку такий сир спротивився.взагалі неїсть.що робити щоб їв?адже сир корисний.

Зображення користувача Гість.
Гість

21/10/2015

Я додаю банан або  грушу і все збиваю блендером , малюк їсть з апетитом або сливу та яблуко але найсмачніше з персиком шкода що вже не сезон    

Зображення користувача Hoholka.
Hoholka

12/06/2018

сама сделаешь и не страшно детям давать

Додати відповідь