Ви є тут

Рецепти корисних домашніх ласощів на свята

09/12/2014

  • 4

У цій статті ми зібрали цікаві рецепти корисних (не магазинних!) ласощів. Адже куповані цукерки містять дуже багато інгредієнтів, без яких дітям краще обійтись. Тим більше, що Новорічні свята вже не за горами, а Миколай цілком може принести у чобіток смаколики, виготовлені турботливими маминими руками: вони і смачніші, і корисніші і просто made with love (зроблені з любов'ю)...

Якщо у вас є рецепти домашніх солодощів, публікуйте у коментарях, а ми поступово додаватимемо у статтю. Почнемо з цікавих та апробованих нашою форумчанкою bigmir81 рецептів домашніх смаколиків для дітей (і не тільки!), також наведемо способи приготування у домашніх умовах цукерок-мюслі та іспанського туррона, який готується на Різдво.

Рецепти bigmir81

Рецепти узяті з блогу www.bigmir81.livejournal.com.

1. Вівсяні козинаки 

Беремо 100 гр. вівсяних пластівців та 50 гр. масла, трохи підсмажуємо, потім додаємо ще 2 ст. ложки цукру та смажимо до золотистого кольору. У кінці додаємо дрібку солі та варення (бажано з невеликим вмістом цукру). Має вийти липка, достатньо густа маса, яку потрібно викласти на пергамент та надати їй прямокутної форми, а коли застигне, порізати на шматки.

2. Печиво. 

Звичайно, в кожної хазяйки є свої рецепти печива. Просто його треба оформити не так, як завжди. Проекспериментувати з формою печива, покрити шоколадом, глазур’ю, прикрасити квіточками, зірочками… Добре, що є Інтернет, в якому можна знайти багато ідей для натхнення.

3. Мармелад

Замочити 20 гр желатину в 100 мл води. Змішати 100 мл апельсинового соку, додати 5-6 ст. л. лимонного соку та 1,5 – 2 склянки цукру. Нагріти до розчинення цукру. Нагріти також желатин та змішати з соком. Вилити в підходящу форму, яку потрібно попередньо застелити харчовою плівкою. Як застигне, порізати на шматки.

4. Цукати

Дуже гарні та смачні цукати виходять з жовтої дині.
1 кг дині порізати шматочками чи довгими брусочками. Зварити сироп з 700 мл води (чи соку, я взяла малиновий сік, і цукати вийшли гарного червоного кольору) та 1200 гр цукру. Покласти в сироп 2 шт. гвоздики, 1 ч. л. кориці, шкірку та сік одного апельсина. Довести сироп до кипіння, покласти в нього диню та варити 5 хвилин. Зняти з плити. Потім треба ще 6-7 раз доводити до кипіння. І не обов’язково за один день. Потім відкинути на сито, нехай з цукатів стече сироп та трохи їх підсушити доступним вам способом.
Сюди також можна покласти різні сухофрукти, та в’ялені фрукти.

5. Рахат-лукум

З цієї кількості продуктів виходить приблизно 500 г рахат-лукум, можливо трохи більше або менше.

DSCF3741Інгредієнти:

100 г рису

375 г води

350 г цукру

агар-агар - 1 ч.л.

барвники, ароматизатори та інші наповнювачі - за смаком і за бажанням.

Залити рис 375 г води і варити у мультиварці, поки він не розвариться. Якщо ви будете варити рис на плиті, то кількість води потрібно збільшити, до 0,5 л.

Рис перетерти через сито, перекласти в каструлю і посипати агар-агаром. Поки агар набрякне зварити густий сироп з 350 г цукру і 100 г води. Перемішати рис, влити сироп, ще раз перемішати. Поставити каструлю з масою на невеликий вогонь і варити, поки рис не почне відставати від стінок. У мене цей процес зайняв хвилин 7-10.

У гарячу масу ввести барвник, ароматизатор, наповнювачі і перемішати. Отриману масу викласти на дошку, яку потрібно рясно посипати цукровою пудрою. Розрівняти в пласт товщиною з палець.

На наступний день нарізати рахат-лукум шматками бажаної величини і обваляти в цукровій пудрі.

6. Цукерки та шоколад

Найулюбленіші ласощі, які варто приготувати та покласти у чобіток на Святого Миколая, це, звичайно ж, цуркерочки. 

Цукерки з марципану

DSCF4279

Марципан:

100 г солодкого мигдалю

1-2 шт. гіркого мигдалю (якщо є)

кілька крапель олії або есенції гіркого мигдалю

100 г цукрової пудри

1 ст.л. води

Мигдаль потрібно очистити від оболонки або простіше відразу взяти мигдальні пелюстки. Подрібнити в кавомолці / блендері. Після цього мелений мигдаль змішати з цукровою пудрою, водою і есенцією. Добре вимісити. Додавати барвники та какао за бажанням.

Формувати марципанові цекерки руками, всередину можна класти начинку. Наприклад, горіхову: з волоських горіхів, цукрової пудри та кілька крапель води.

Пісні вівсяні цукерки

DSCF1057Інгредієнти:

1,5 ст. вівсяних пластівців

5-7 фініків

1/2 ст. родзинок

1/4 ст. в'яленої журавлини або кизилу

1/2 ст. горіхів

2-3 ст. л. кунжуту

2-3 ст.л. меду

какао для посипання

Спочатку потрібно трохи обсмажити пластівці на сухій пательні (обсмажувати потрібно до тих пір, поки більшість дрібних частинок вівсяних пластівців не матимуть золотистий відтінок). Окремо обсмажити кунжут також на сухій пательні.

У блендері змолоти всі сухофрукти і горіхи, додати пластівці, кунжут і мед. Потім додавати по ложці води, поки суміш не стане схожою на тверде тісто.

Дошку посипати какао і розкачати суміш товщиною приблизно 0,5-1 см. Формочками вирізати фігурки. Відправити цукерки на годину в холодильник.

Шоколадні цукерки

З купленого шоколаду заливаємо формочки, наприклад, від "кіндер-джой", можна також використовувати силіконові формочки для кексів або форму для льоду. Потім, не виймаючи, наповнюємо начинкою і заливаємо розтопленим шоколадом. Кладемо в холодильник на годину-дві для повного застигання.

Начинка:

Для цукерок «Баунті»: доводимо до кипіння 150 мл молока, всипаємо 140 гр кокосу, закриваємо кришкою і залишаємо на півгодини. Розтираємо 50 гр масла з 3 ст.л. цукру і додаємо потроху запарений кокос. Все добре перемішуємо. Начинка готова. Формочки покриваються чорним або молочним шоколадом.

Для цукерок «Рафаелло»: доводимо до кипіння 100 мл молока, кладемо 200 гр поламаного на шматки білого шоколаду і 50 гр масла. Все добре перемішуємо. Додаємо приблизно 100 гр кокосу (маса не повинна бути рідкою). Формочки покриваються білим шоколадом, і поки шоколад не застиг, посипаються товченими вафлями або печивом.

Для цукерок «Чорнослив у шоколаді»: просто чорнослив перемолоти на м'ясорубці, додати за смаком мелених волоських горіхів, поступово додавати мед і перемішувати. Також можна зробити і курагу з кокосом.

Кокосові цукерки

100 гр кокосової стружки змолоти. Довести до кипіння 50 гр молока та 1 ст. л. масла. Всипати кокос, додати 2 ст.л. цукрової пудри. Має вийти суміш, яка буде легко ліпитися. Сформувати кульки, в середину яких можна покласти горішок, або в’ялений чи сушений фрукт.  Потім ставимо у холодильник на кілька годин.

Продовжуємо рецептом домашніх мюслі-цукерок 

Домашні мюслі-цукерки

(Переклад: sunike12 джерело: www.divany.hu)

Інгредієнти:

2 яблука (натерти)
1 банан (роздавити)
1 ст.л. меду 
100 гр. вівсяних пластівців
50 гр.   повітряних зерен біо-спельти
1 жменя родзинок
1 жменя в'ялених вишень
1 жменя  в'ялених чорниць
1 жменя фундука (подрібнити)
1 жменя очищеного соняшникового насіння.

Все ретельно перемішуємо, викладаємо у невелику форму, простелену пергаментом. Випікаємо при температурі 150-170 градусів (слідкуємо, щоби не пеклося занадто швидко, стараємося не пересушити.) Доцільно нарізати на шматочки ще теплими, а виймати, вже коли цукерочки охолонуть (тоді вони не розсиплються).

З цієї порції виходить 14 цукерок.

Варіанти 

Злаки: вівсяні, спельтові, кукурудзяні пластівці; повітряні зерна пшениці, рису, вівса або проса і т.д.

Насіння, горіхи : волоський горіх, фундук, кеш'ю, мигдаль, соняшникове, гарбузове насіння, льон, сезам. Ті що більші за соняшникове, подрібнюємо за допомогою ступки, скалки, тощо.

В'ялені фрукти або сухофрукти : яблуко, слива, абрикос, черешня, вишня, чорниця, родзинки, тощо. Сливи, абрикоси подрібнюємо.

Зволоження: замість яблука і банана можемо використовувати грушу, абрикос, нектарин, манго, будь-які збиті міксером ягоди.

Туррон - іспанські ласощі

Джерело: www.gotovim.ru.

Туррон (turron) в перекладі з іспанської означає нуга. Традиційний іспанський туррон - головна прикраса різдвяного столу - виробляється з продуктів найвищої якості - меду, яєчних білків або жовтків, великої кількості різноманітних горіхів, в основному мигдалю, а також фундука, волоських горіхів і горішків пінії. 

Туррон з медом і волоськими горіхами 

Для рецепту вам буде потрібно:

мед - 250г

цукор - 125г

волоські горіхи - 125г

яйце (білки) - 2 шт.

для основи:

вафлі (напівфабрикат)

Білки відокремити від жовтків, білки збити в стійку пишну піну.

Мед змішати з цукром і проварити на слабкому вогні, помішуючи, до проби на "нитку" (крапля сиропу в холодній воді утворює ниточки). Зняти ємність з медом і цукром з вогню і влити, енергійно розмішуючи, збиті в піну білки.

Додати товчені горіхи, розмішати і теплою масою намазати рівним шаром висотою в 1 см половину вафель. Накрити другою половинкою і дати просохнути 2-3 дні при кімнатній температурі. Готовий туррон порізати смужками.

Смачного!

Коментарі
Зображення користувача milkyfairy.
milkyfairy

30/10/2012

Классно! Спасибо! Сохранила себе:)

Зображення користувача Наталка_Касим.
Наталка_Касим

30/10/2012

Мням! сиджу, слинку ковтаю Smile

Зображення користувача slavka.
slavka

12/12/2014

Зображення користувача Наталья Гордиенко.
Наталья Гордиенко

31/07/2015

ммм, яка смакота! спробую приготувати Посмішка

Додати відповідь