Як приготувати тарт Татен в мультиварці: справжнє яблучне «диво»
29/11/2020
- 0
Тарт Татен — один з найсмачніших яблучних пирогів у світі. Приготувати цей «торт навиворіт» можна навіть без духової шафи. Достатньо мати під рукою плиту, ківш з товстим дном для карамелі, а також мультиварку-скороварку, яка підтримує різні автоматичні режими (у тому числі «Випічка»). Наприклад, такого типу, які можна придбати в інтернет-магазині Мoyo.ua.
Інгредієнти
Щоб приготувати французький десерт, не потрібно витрачати безліч часу й коштів на пошуки складових. Для тарта необхідні доступні продукти, які можна знайти серед домашніх припасів.
До складу перевернутого пирога (саме так іноді називають Tarte Tatin) входять такі інгредієнти:
- борошно пшеничне — 1 склянка з гіркою;
- вершкове масло (заморожене) — 130 г;
- цукор білий або коричневий — 2 столові ложки;
- яєчні жовтки — 2 шт.;
- розпушувач тіста — 2-3 г;
- сіль — 1-2 г.
Начинка готується з трьох складових.
- Яблука
Знадобиться десь 600 г очищених плодів. Слід обирати такі, що мають щільну структуру й тримають форму навіть після термічної обробки. - Ваніль
Її кількість можна регулювати до смаку. Найкраще використовувати натуральну стручкову ваніль або без спиртовий ванільний екстракт. - Цукор
6-7 столових ложок.
Як готувати
Одна з родзинок цього яблучного пирога — використання так званої «сухої» карамелі. Вона готується без додавання води або будь-якої іншої рідини та додається до тарта перед випіканням у сухому вигляді.
Головні етапи приготування — це:
- замішування тіста,
- варіння карамелі,
- нарізання яблук,
- «збирання» та випікання.
Як приготувати тісто?
Щоб отримати справжнє пісочне тісто, яке ідеально доповнює ніжний смак яблучної начинки, необхідно:
- змішати борошно з усіма іншими сухими інгредієнтами (крім цукру);
- натерти вершкове масло на тертці та змішати його з борошном;
- збити жовтки з цукром;
- замісити тісто;
- розкачати круглу основу для тарта та відправити її у холодильник приблизно на 45 хвилин.
Важливо: діаметр основи має бути трішки меншим, ніж діаметр чаші мультиварки-скороварки.
Начинка
Перший етап приготування начинки для «перевернутого пирога» — це варіння сухої карамелі.
Для приготування цукрової маси оптимальної консистенції потрібно:
- розтопити цукор у ковші, сковороді або каструлі з товстим дном і дочекатися, коли колір стане бурштиновим;
- вимкнути плиту, а готову карамель вилити на заздалегідь підготовлений широкий лист пергаментного паперу;
- додати до карамелі ваніль;
- яблука нарізати на четвертинки;
- дочекатися, доки карамель застигне, й розбити її за допомогою кухонного молотка або поламати руками на крихти.
Як зібрати тарт?
Спочатку чашу мультиварки потрібно ретельно змастити рослинною олією або вершковим маслом. Далі — висипати на дно приблизно ½ сухої карамелі. На карамель слід викласти яблука. Гарний зріз краще направити вниз, оскільки після приготування пиріг потрібно перевернути. Наступний шар — друга половина карамельної крихти. А останній — пласт тіста.
Корисно: щоб карамель не прилипла до дна чаші, можна використати круглу заготівлю з пергаменту. Однак перед її застосуванням варто переконатися, що модель мультиварки сумісна з пекарським папером.
Випікання
Готувати Тарт Татен потрібно у режимі «Випічка». Час приготування — 40-50 хвилин (залежно від потужності мультиварки).
Щоб пиріг тримав форму, виймати його з мультиварки потрібно не відразу, а приблизно через 20-30 хвилин. За цей час тісто й начинка встигнуть стабілізуватися.
Вийняти тарт з чаші дуже просто. Для цього необхідно щільно прикласти до неї велику плоску тарілку й акуратно перевернути «конструкцію».
Їсти Тарт Татен краще у теплому вигляді. Він чудово смакує з молоком або какао з корицею.