Діти і солодощі: як вберегти зубки і уникнути ожиріння
22/04/2016
- 1
Що відбувається в організмі дитини, коли вона з'їдає шматочок тортика, печиво або мармелад? Як діють на зуби яблуко і морозиво? Чим мед і нерафінований цукор відрізняються від звичайного? У чому небезпека готових сніданків? Всі ці питання не раз ставили собі батьки, котрих турбує кількість солодкого, що з'їдається їхніми дітьми. Тепер на них отримані вичерпні відповіді.
Цукор, якщо є його у великій кількості, може викликати карієс і призвести до ожиріння. Продукти, що містять багато рафінованого цукру і мало корисних речовин, здатні вкрай негативно вплинути на вміст цукру в крові дитини, а отже - на його настрій і поведінку. У рафінований цукор немає ніякої харчової цінності. Однак не станеться нічого страшного, якщо іноді давати дітям солодощі - шматочок торта, пудинг, морозиво або печиво. Звичайно, захоплюватися ними не варто, але це зовсім не значить, що необхідно зовсім виключити цукор з раціону.
Важливо, яким способом цукор надходить в організм. Рафінований цукор, під яким мається на увазі буряковий або тростинний цукор (сахароза) з пакету, - це, по суті, порожні калорії. Якщо вживати його окремо, він дає миттєвий, але швидко вичерпний сплеск енергії. "Пластмасові" солодощі (на зразок мармеладу і льодяників), газовані напої, шоколадні батончики не мають поживної цінності і можуть вплинути на настрій і поведінку дитини, викликавши вибух енергії та подальшу апатію.
Однак енергія, котру дає цукор, може йти на користь, якщо поєднувати його з корисними інгредієнтами: фруктами, молочними продуктами, вівсянкою, яйцями. Вони наповнять шлунок і будуть повільніше вивільняти енергію. Вдалий варіант - джерела натуральних цукрів, таких як фруктоза (у фруктах) або лактоза (в молоці). Ці цукри повільніше віддають енергію і містяться в продуктах, які також постачають організму інші поживні речовини. Таким чином, розумна кількість рафінованого цукру цілком прийнятна для дітей, особливо в період фізичних чи розумових навантажень.
Однак слід пам'ятати і про здатність цукру відтіняти смак інших продуктів. Іноді його можна використовувати як приправу: пара дрібок цукру пом'якшить, наприклад, кислоту фруктів або соусів. Однак є, певна річ, страви, в яких цукор грає головну роль, - часто їх найбільше і люблять діти. У тортах, печиві, морозиві і т.д. цукру дуже багато. Ними не можна зловживати, але повністю виключати солодощі з сімейного меню нераціонально. Забороніть що-небудь - і воно тут же стане ще більш бажаним. Американські дослідники стверджують: діти охочіше їдять саме те, що для них недоступне.
Як і у випадку з сіллю, значна частина цукру в прихованому вигляді присутня у готовій купованій їжі: фруктових йогуртах, сніданках у вигляді пластівців, зернових батончиках і т.д. Домашній кекс або печиво - більш корисна альтернатива. По-перше, ви контролюєте кількість цукру - і його, можливо, буде набагато менше, ніж у фабричній випічці. А по-друге, швидше за все ви будете використовувати натуральні інгредієнти - свіжі фрукти і овочі, органічне борошно, мелені горіхи, рослинну олію і яйця, а не стабілізатори, згущувачі та консерванти.
Не варто подавати десерти та солодощі як ласощі, які можна дозволити собі тільки в особливих випадках, як нагороду "за хорошу поведінку" або як "таємну пристрасть" - щось таке що ми їмо, коли нас ніхто не бачить. Все це робить їх особливо привабливими, виділяє з ряду інших продуктів, змушує з'їдати їх швидше, поки не відібрали, і навіть ховати і збирати про запас. Солодощі повинні час від часу з'являтися на столі - бути приємною, але непримітної частиною раціону.
Цукор і зуби
Що стосується впливу на зуби, то є певна різниця між природними цукрами, фруктозою або лактозою з фруктів і молока, і рафінованими - глюкозою і сахарозою, які містяться в солодощах. Сахароза з більшою ймовірністю викличе карієс; вона часто трапляється в концентрованій формі в продуктах, наприклад, в цукерках, які липнуть до зубів. У яблуці набагато менше цукру, ніж в пакетику жувального мармеладу, до того ж його вплив пом'якшується за рахунок наявності у фрукті рідини і не прилипаючої текстури м'якоті.
Однак натуральний цукор - це все одно цукор, і навіть той, який міститься в зернових і овочах, буде сприяти розмноженню бактерій в роті.
Повторимо: важливо те, як вживається цукор. При тривалих або частих контактах із солодким з'являється серйозний ризик для зубів. Одне морозиво, з'їдене за 10 хвилин, менш небезпечне, ніж пляшка яблучного соку, розтягнута на декілька годин. Протягом приблизно 20 хвилин після кожного вживання цукру в роті виділяється викликає каріозна кислота. Якщо цукор продовжує надходити, не має значення, в якій кількості, продовжує виділятися і кислота. Саме тому, незалежно від того, що їсть дитина, для зубів більш корисні регулярні прийоми їжі, ніж постійні перекуси. І, звичайно, потрібно обов'язково чистити зуби.
Нерафіновані і "природні" цукри
Нехай вас не вводять в оману етикетки з написом "необроблений" або "нерафінований" цукор. Цей цукор дійсно пройшов меншу обробку, він більш ароматний, ніж звичайний білий, який хімічним шляхом очищають від патоки. Але це все одно сахароза, яка так само діятиме на зуби і кількість енергії в організмі. Те саме можна сказати і щодо коричневого очеретяного цукру: він анітрохи не корисніший, ніж цукор-рафінад.
Мед часто вважають більш здоровим підсолоджувачем. Але, хоча в ньому і є корисні речовини, в основному він складається з цукру.
Декілька порад для батьків:
- В їжу для дітей до року додавайте цукор з обережністю.
- Завжди змішуйте цукор з корисними продуктами, що підтримують рівень енергії в організмі. Не давайте його окремо або у великих кількостях (як от в солодощах, газованих напоях, деяких соках і фруктових напоях, готовій випічці і печиві).
- Щоб зберегти зуби дитини здоровими, пропонуйте солодощі як частину трапези, а не між прийомами їжі. Поєднуйте їх з продуктами, котрі не містять цукор, - і якомога швидше після цього чистіть зуби!
Сподіваємося, Вам стануть в нагоді наші поради і життя ваших діток буде солодким і безболісним!
28/04/2016
Моя мала без солодкого просто не може-постійно випрошує! Шоколадки, конфети-все підходить. Вже і не знаю шо з цим робити.