Чи шкідлива піца для дітей - яку піцу обрати дитині?
12/10/2021
- 0
Читайте в статті, яку піцу обрати дитині, а також про користь і шкоду піци для дитячого організму.
Яку піцу обрати дитині?
Якщо враховувати той факт, що через тотальну нестачу часу саме піца найчастіше виявляється в холодильнику середньостатистичної сім'ї, стає зрозуміло, чому про її шкоду говорять так багато і настільки часто.
Чи шкідлива піца для дітей?
У складі звичайної покупної або замороженої піци, яка готується протягом 5-10 хвилин в мікрохвильовій печі, можна знайти величезну кількість консервантів, барвників, стабілізаторів. Вони ховаються під такими назвами: трифосфат натрію, поліфосфат натрію, мальтодекстрин, фіксатор забарвлення, натрію натрію, загусник Е412, глюконат натрію. Начинка піци часто не може похвалитися навіть просто нормальною якістю.
Це однозначно не ті інгредієнти, які повинні бути присутніми у складі корисних страв для дітей. Тому краще готувати піцу для дитини самостійно. Або ж, якщо у вас на це немає часу, детально вивчайте її склад чи замовляйте страву на www.yaposhka.kh.ua/pizza-italiani.html.
Яку піцу можна замовити для дитини?
Піца, яка була приготована на відкритому вогні при вас, або продукт, який ви самостійно зробили вдома, — це зовсім інша розмова.
Можна заперечувати: мовляв, не може піца (навіть домашня) бути корисною, адже вона зроблена з тіста. Ну і що? Ми кожен день вживаємо вуглеводи, і нічого страшного в цьому немає.
До складу тіста для піци входить борошно з твердих сортів пшениці (воно багате складними вуглеводами), дріжджі, вода, сіль, оливкова олія (далеко не завжди). Найчастіше жир і цукор в такому продукті відсутні зовсім. Та й консервантів там немає. Тому важко назвати такий корж шкідливим або джерелом зайвих калорій. За рахунок таких повільних вуглеводів в організмі нормалізується обмін речовин.
Однак це відбувається лише в тому випадку, якщо дотримується міра в їжі.
Інгредієнти та приготування корисної піци
Дуже важлива начинка піци. Її основний компонент — це сир. Зрозуміло, він містить багато жиру. Але дуже важливо, що в класичній рецептурі використовується моцарелла, а не її аналоги. Також в страву можуть входити такі тверді сири, як, наприклад, пармезан або грюйер. Такий сир відрізняється високим вмістом білка і незначною присутністю жирів. Крім того, сир (особливо пармезан) — прекрасне джерело кальцію.
Така начинка може бути шкідлива дітям, які страждають лактазною недостатністю — алергією на білок коров'ячого молока. Також важливо не перевищувати дозволену норму споживання сиру. Обмежте дитину (старше 3 років) порцією 35-45 г в день.
Помідори (або томатна паста) присутні практично у всіх видах піци від «Маргарити» до «Чотирьох сезонів». Якщо для піци використовуються тільки томати або паста, до складу якої входять помідори, вода, сіль, то шкідливою таку начинку ніяк не можна назвати.
Помідори відрізняються низькою калорійністю і високим вмістом вітамінів, мікроелементів. Те ж саме можна сказати про солодкий перець, маслини і оливки. Правда, оливки діти не дуже шанують. Ще один бонус помідорів: до складу цього овоча входить лікопен. Одна з його головних переваг — нормалізація діяльності серцево-судинної системи.
Також піца може бути з куркою, але що не слід використовувати в якості начинки для дітей, так це ковбасу (копчену, салямі) або шинку. І вже точно треба бути обережним, додаючи в страву соуси, наприклад майонез, кетчуп. Їх кількість повинна бути зведена до мінімуму. А краще, якщо ви знайдете цим продуктам заміну.
Правильна піца — безпечна для здоров'я дитини, якщо ця страва не є основою її раціону.