Готуємо святкові імбирні пряники. Майстер-клас з покроковими фото
22/12/2016
- 3
А у нас - черговий майстер-клас, цього разу кулінарний :)
Сьогодні ми разом вчимося готувати імбирні пряники!
За цим рецептом пряники вдадуться навіть у початківців і маленьких кулінарів, головне - використовувати якісні вершкове масло, борошно та слідувати технології і пропорціям :)
Для приготування тіста нам знадобляться:
- 200 грам борошна
- 1 яйце
- 100 грам вершкового масла (72%)
- 100 грам цукру
- 3 чайні ложки меду
- 2 чайні ложки імбиру
- 2 чайні ложки кориці
- 0,5 чайної ложки гвоздики
- 1,5 чайні ложки соди
- дрібка солі
- за бажанням можна додати какао, а також інші прянощі
Рекомендуємо одразу зробити подвійну порцію.
1. Змішуємо молоті імбир, корицю, гвоздику. Якщо котрісь прянощі у вас у немолотому вигляді, їх можна подрібнити у кавомолці чи ступці.
2. Додаємо дрібку солі і перемішуємо повторно. Не переживайте, що тісто стане солоним - сіль виступає натуральним підсилювачем смаку, а у тісті практично невідчутна.
3. Просіюємо борошно і додаємо в нього прянощі, за бажанням можна додати какао, щоб пряники були темнішими. Можна замішувати 2 порції тіста, в одну додавати какао, а в іншу - ні.
4. В окремому посуді розтираємо вершкове масло і цукрову пудру
5. У масляну суміш додаємо яйце, а також мед. Бажано, щоб мед був рідкої консистенції, тож, якщо він у вас густий, варто його трошки підігріти на водяній бані або у мікрохвильовці. Ще раз перемішуємо суміш міксером.
6. У цю масу додаємо муку та соду, знову перемішуємо - можна міксером, можна дерев'яною лопаткою, можна руками.
Тісто повинно вийтит м'яким і трохи липким, хай це не здається вам дивним. Загорніть тісто у харчову плівку і відставте його у холодильник на кілька годин. Після цього тісто набуде форму і працювати з ним буде дуже легко і зручно.
7. Через зазначений час дістаємо тісто з холодильника і розділюємо на 2 рівні частини. 1 ставимо назад у холодильник, а іншу розкатуємо на листі пергаменту або силіконовому коврику за допомогою дерев'яної скалки. Можна це робити також на столі, попередньо притрусивши його і скалку борошном, проте, сформувавши пряники на силіконовому коврику, їх можна буде зразу на ньому і випікати, оскільки перенести м'яке тісто на пательню, не пошкодивши його форму, досить важко.
Оскільки тісто при випіканні трохи підніметься, розкатувати його слід тонко - до 1-2 мм, якщо любите хрусте печиво. Якщо ж надаєте перевагу м'яким пряникам, зупиніться на товщині 5 мм.
8. За допомогою спеціальних формочок вирізаємо фігурки. Бажано не розміщувати їх дуже близько одна до одної, оскільки при випіканні вони виростуть і можуть злипнутися між собою. Все зайве тісто тимчасово відкладаємо в холодильник.
9. Випікати наші пряники будемо при температурі 180 градусів протягом 5-6 хвилин. Час може змінюватися в залежності від товщини тіста, а також індивідуальних особливостей вашої духовки. Доки випікається перша партія пряників, готуємо фігурки для наступної.
Зверніть увагу, що одразу після випікання пряники м'які і еластичні, проте, охолонувши, вони стануть твердими і хрусткими. Тому важливо під час охолодження тримати готові пряники на рівні поверхні, щоб уникнути деформації фігурок.
А тепер починається улюблений етап дітей - розмальовка імбирних пряників айсінгом.
Для приготування айсінгу (білково-цукрової глазурі) нам знадобляться:
- 1 білок
- 200 грам цукрової пудри (можна зменшити до 150 грам)
- кілька крапель лимонного соку
1. Акуратно відділяємо білок від жовтка.
2. Збиваємо білок міксером на невеликій швидкості або вінчиком до тих пір, доки білок не стане однорідною білою масою.
3. У збитий білок додаємо просіяну цукрову пудру і знову ретельно все перемішуємо.
. Додаємо кілька крапель лимонного соку, щоб глазур стала блискучою, схожою на сніг, а також не була такою приторно солодкою.
Зверніть увагу, що, якщо додати трохи харчових барвників, можна отримати кольорову глазур для розмальовки пряників.
5. Для розмальовки можна використати кондитерські мішки або ж звичайні пакети, з якими вам буде зручно працювати.
Зберігати готові пряники можна у пластиковому контейнері.
Цей рецепт ідеально підходить для приготування разом з дітьми: вони будуть щасливі, якщо їм довірять головні функції - вирізання пряників та прикрашання їх глазуррю.
Успіхів вам і натхнення, хай у вас все вдасться! :)
18/12/2018
Дуже вдячні за рецепт
21/03/2019
Спасибо за рецепт
14/12/2020
Гарний рецепт