Ви є тут

Готуємо святкові імбирні пряники. Майстер-клас з покроковими фото

22/12/2016

  • 2

А у нас - черговий майстер-клас, цього разу кулінарний :)

Сьогодні ми разом вчимося готувати імбирні пряники!

За цим рецептом пряники вдадуться навіть у початківців і маленьких кулінарів, головне - використовувати якісні вершкове масло, борошно та слідувати технології і пропорціям :)

Для приготування тіста нам знадобляться: 

  • 200 грам борошна
  • 1 яйце
  • 100 грам вершкового масла (72%)
  • 100 грам цукру
  • 3 чайні ложки меду
  • 2 чайні ложки імбиру
  • 2 чайні ложки кориці
  • 0,5 чайної ложки гвоздики
  • 1,5 чайні ложки соди
  • дрібка солі
  • за бажанням можна додати какао, а також інші прянощі

Рекомендуємо одразу зробити подвійну порцію.

ingredients

 

1. Змішуємо молоті імбир, корицю, гвоздику. Якщо котрісь прянощі у вас у немолотому вигляді, їх можна подрібнити у кавомолці чи ступці.

2. Додаємо дрібку солі і перемішуємо повторно. Не переживайте, що тісто стане солоним - сіль виступає натуральним підсилювачем смаку, а у тісті практично невідчутна.

3. Просіюємо борошно і додаємо в нього прянощі, за бажанням можна додати какао, щоб пряники були темнішими. Можна замішувати 2 порції тіста, в одну додавати какао, а в іншу - ні. 

step1

step2

4. В окремому посуді розтираємо вершкове масло і цукрову пудру 

5. У масляну суміш додаємо яйце, а також мед. Бажано, щоб мед був рідкої консистенції, тож, якщо він у вас густий, варто його трошки підігріти на водяній бані або у мікрохвильовці. Ще раз перемішуємо суміш міксером.

6. У цю масу додаємо муку та соду, знову перемішуємо - можна міксером, можна дерев'яною лопаткою, можна руками.

Тісто повинно вийтит м'яким і трохи липким, хай це не здається вам дивним. Загорніть тісто у харчову плівку і відставте його у холодильник на кілька годин. Після цього тісто набуде форму і працювати з ним буде дуже легко і зручно.

step4

step5

step6

7. Через зазначений час дістаємо тісто з холодильника і розділюємо на 2 рівні частини. 1 ставимо назад у холодильник, а іншу розкатуємо на листі пергаменту або силіконовому коврику  за допомогою дерев'яної скалки. Можна це робити також на столі, попередньо притрусивши його і скалку борошном, проте, сформувавши пряники на силіконовому коврику, їх можна буде зразу на ньому і випікати, оскільки перенести м'яке тісто на пательню, не пошкодивши його форму, досить важко.

Оскільки тісто при випіканні трохи підніметься, розкатувати його слід тонко - до 1-2 мм, якщо любите хрусте печиво. Якщо ж надаєте перевагу м'яким пряникам, зупиніться на товщині 5 мм. 

8. За допомогою спеціальних формочок вирізаємо фігурки. Бажано не розміщувати їх дуже близько одна до одної, оскільки при випіканні вони виростуть і можуть злипнутися між собою. Все зайве тісто тимчасово відкладаємо в холодильник. 

9. Випікати наші пряники будемо при температурі 180 градусів протягом 5-6 хвилин. Час може змінюватися в залежності від товщини тіста, а також індивідуальних особливостей вашої духовки. Доки випікається перша партія пряників, готуємо фігурки для наступної.

Зверніть увагу, що одразу після випікання пряники м'які і еластичні, проте, охолонувши, вони стануть твердими і хрусткими. Тому важливо під час охолодження тримати готові пряники на рівні поверхні, щоб уникнути деформації фігурок. 

step7

step8

step9

А тепер починається улюблений етап дітей - розмальовка імбирних пряників айсінгом. 

glazur

Для приготування айсінгу (білково-цукрової глазурі) нам знадобляться: 

  • 1 білок
  • 200 грам цукрової пудри (можна зменшити до 150 грам)
  • кілька крапель лимонного соку

1. Акуратно відділяємо білок від жовтка. 

2. Збиваємо білок міксером на невеликій швидкості або вінчиком до тих пір, доки білок не стане однорідною білою масою. 

3. У збитий білок додаємо просіяну цукрову пудру і знову ретельно все перемішуємо.

step10

step11

. Додаємо кілька крапель лимонного соку, щоб глазур стала блискучою, схожою на сніг, а також не була такою приторно солодкою.

Зверніть увагу, що, якщо додати трохи харчових барвників, можна отримати кольорову глазур для розмальовки пряників. 

5. Для розмальовки можна використати кондитерські мішки або ж звичайні пакети, з якими вам буде зручно працювати. 

step12

step13

step14

 

Зберігати готові пряники можна у пластиковому контейнері.

Цей рецепт ідеально підходить для приготування разом з дітьми: вони будуть щасливі, якщо їм довірять головні функції - вирізання пряників та прикрашання їх глазуррю.

Успіхів вам і натхнення, хай у вас все вдасться! :)

Коментарі
Зображення користувача Гість.
Гість

18/12/2018

Дуже вдячні за рецепт

 

Зображення користувача AsterLory.
AsterLory

21/03/2019

Спасибо за рецепт

Додати відповідь