Правила готування їжі для малят
19/07/2011
- 0
Чи замислювалися ми над тим, що якість їжі може залежати від того, як вона готується? Ми можемо мати свіжі, екологічно чисті продукти, а неправильне готування може звести нанівець наші намагання нагодувати дитину дійсно якісною їжею.
Головне правило: у процесі приготування їжа не повинна втрачати більшість поживних речовин, адже страва повинна бути не тільки смачною, але і корисною.
Пропонуємо кілька прийомів, які допоможуть вам приготувати здорову та корисну їжу для дитини.
- Усі миють овочі перед їх приготуванням, але мало хто знає, що це допомагає їжі менше втрачати вологу.
- Додавайте овочі в страву незадовго до її повної готовності, це зменшить втрату вітамінів А і С.
- Вітамін С і ряд вітамінів групи В руйнуються при тривалому нагріванні, при контакті очищених овочів і фруктів з міддю, залізом, а також під впливом кисню, що міститься в повітрі. Тому в жодному разі не переварюйте плоди (по можливості намагайтеся їх не варити, а готувати малюкові страву зі свіжих, очищених і тертих плодів).
- Будь-які овочі і фрукти варіть тільки в посуді з алюмінію або нержавіючої сталі, термостійкого скла або в емальованому посуді без пошкоджень. Категорично забороняється користуватися лагодженим посудом з паянням.
- Якщо ви готуєте дитині страву з картоплі, то тільки зі свіжої картоплі. Очищену картоплю тримати у воді не можна, оскільки це зменшує її вітамінну цінність, причому в перші 20-30 хвилин - на 40%!
- Намагайтеся не різати занадто дрібно овочі, які ви будете варити або смажити. Чим тонші шматочки овочів, тим більше вітамінів втрачає їжа. Небажано додавати в їжу соду, оскільки вона зменшує кількість вітаміну С, замість цього інгредієнта можна використовувати сік лимона. Найкраще готувати на слабкому вогні. При варінні каструля повинна бути щільно закрита кришкою. Краще ж варити овочі в шкірці і на пару. Врахуйте, що в пюре, протертих супах, котлетах і всякого роду запіканках з овочів втрата вітаміну С найбільша (вона може досягати 95%).
- Уникнути втрат вітаміну С і мікроелементів, корисних для дитини, допомагає занурення плодів у киплячу, а не в холодну воду для варіння. Наприклад, при варінні картоплі таким способом втрачається всього 7% вітамінів, але якщо варити його в холодній воді, то втрати складуть більше 35%.
- Очищена картопля, морква, ріпа при варінні втрачають до 20-30% мінеральних солей. Ці втрати зменшаться, якщо підсолити воду. Крім того, варити овочі рекомендується в мінімальній кількості води.
- Овочі при слабкому обсмажуванні (пасеруванні) в маслі покриваються масляною плівкою, що оберігає їх від впливу повітря, внаслідок чого втрати вітамінів і мінеральних солей скорочуються і страва виходить більш поживною і добре засвоюваною.
- При варінні овочів руйнується каротин. У вареній моркві його вдвічі менше, ніж у сирій. Моркву перед готуванням бажано акуратно вимити щіткою, щоб не зняти шкірку, в якій особливо багато каротину і мінеральних солей. Але якщо вже ви піддаєте моркву тепловій обробці, то радимо просто тушкувати її з маслом або сметаною в закритому посуді, оскільки каротин добре засвоюється в сполученні з жиром.
- Киселі з свіжих ягід і фруктів необхідно готувати поетапно. Спочатку потрібно вичавити сік, а масу, що залишилася, варити, заливши окропом. Потім процідити, додати цукор і крохмаль. У вже готовий кисіль вилийте зібраний сік і добре розмішайте. Якщо ви варите фруктовий компот, пам'ятайте, що свіжі ягоди (малина, полуниця, суниця і т. д.) закладаються тільки в готовий компот, тобто коли вже зварилися яблука, груші, агрус та інші фрукти.