Чим годувати школяра в холодну пору року?
20/01/2013
- 0
Здавалося б, про здорову їжу для дітей писано-переписано. Та й основні продукти харчування є незмінними протягом десятиліть і століть – що нового і корисного можна вигадати? Хліб, молоко, м’ясо… Проте, як стверджують дієтологи, важливо не лише що і коли їсти, а і яка температура має при цьому бути на вулиці…
Тож сьогодні коротко сформулюємо поради дієтолога Олександра Бондара щодо особливостей харчування дітей у зимову пору.
1. Взимку дитина повинна їсти більше
У холодну пору року дитячий організм через низьку температуру потребує більше енергетичних затрат. Узимку необхідна спеціальна додаткова порція енергії, аби запустити хімічні реакції в клітинах і фізіологічні процеси в тканинах.
А тому перше правило харчування дітей в холодну пору року – їсти треба вдосталь. І якщо, скажімо, влітку дитині ще можна пробачити недосьорбану тарілку супу чи залишений на півдорозі бутерброд, то взимку мама повинна докласти всіх зусиль, аби її дитя передчасно не зійшло з «дистанції» під час приймання їжі.
2. М'ясо та молочні продукти – найважливіші джерела енергії та кальцію
Зимовий раціон школяра має бути особливо різноманітним – до нього повинні входити всі групи продуктів. Якщо дитина ваша дитина не любить не м’ясо, то вам треба примудритися так приготувати м’ясну страву, щоб донька чи син вилизали від неї тарілку. М’ясні продукти, як відомо, забезпечують організм білками для росту і формування м’язової системи, а отже, для елементарної фізичної сили школяра.
Молочні продукти теж дуже важливі в зимовому раціоні учнів – насамперед тому, що вони забезпечують організм запасом кальцію. Кальцій – це міцність кісток, а отже, школяр буде убережений від усіляких переломів, які чатують на слизьких дорогах. На морозі зубки дітей теж, до речі, страждають більше: вони не сховані, як кістки, в м’яких тканинах, тому для підтримки потребують більше кальцію. Молоко, молоко і ще раз молоко та його родич сир є панацеєю в цьому разі!
3. Побільше фруктів та овочів
Не забувайте взимку «підкидати» дітям більше овочів і фруктів. Серед овочів узимку велику увагу треба приділити старій добрій моркві, яку не дуже полюбляють дітлахи. Саме в ній міститься каротин, який в організмі і дорослого, і малого перетворюється на вітамін А. Коли спостерігається виражена нестача цього вітаміну – страждає шкіра: вона стає сухою, подразливою, лущиться. Яку захисну роль вона, отака, може виконати на морозі й холоді?
Сьогодні на магазинних полицях не бракує овочів і фруктів навіть у зимовий період. Вважається, що користі від них, в’ялих і немічних, або виражено тепличних, небагато. Проте можна купувати фрукти й овочі швидкого заморожування. Вони зберігають майже всі вітаміни, що були в них одразу після збору врожаю. А найбільш цінними для дітей та смачними джерелами вітаміну С є апельсини й мандарини. Їхній кожушок-шкірка запобігає змінам у цілющій «серединці». До речі, якщо шкірка в апельсинах і мандаринах товста – це шанс, що всі вітаміни й мікроелементи збереглися в цих фруктах майже стовідсотково. Також корисною «коміркою» вітаміну С є картопля, капуста і морква.
І звичайно, в зимовий період просто необхідно давати дітям цибулю й часник. Завдяки своїм протимікробним властивостям вони незамінні під час сезонних спалахів простудних захворювань. Цибулю по маленькому шматочку можна давати дітям уже з рочку – хай посмокче, допоки не запече в ротику. А ось коли дитинці виповнилося три роки – дуже і дуже рекомендовано додавання сирої цибулі в салати і невеликої кількості подрібненого часнику в готовий суп. І тоді зима вашому маляті не страшна!
4. Так – цукру і булкам!
А тепер – увага, найголовніше, що потішило б наших дітей. Солодощі! Саме вони є одним із основних джерел глюкози, яка є важливим енергетичним елементом в організмі. Навіть якщо ви намагаєтесь заховати вдома від дітей усі можливі цукерки й пряники – в зимовий період можете трохи розслабитись, бо користі з них більше, аніж шкоди. Взимку організм, як ми вже не раз повторювали, потребує більше енергії, в тому числі і для мозкових процесів – а тому плитка молочного шоколаду раз на тиждень не завадить. Найлегше засвоюються і найшвидше надходять до нервових клітин головного мозку так звані легкі вуглеводи – це біле борошно, цукор і продукти, в яких вони містяться. А тому взимку дуже доречною для вашої дитини буде скляночка помірно гарячого чайку, підсолодженого ложечкою цукру, а до неї – смачний-пресмачний мамин пиріжок із смородиновим вареннячком.
5. Урізноманітнимо зимові салати
Рецепти зимових овочевих салатів старі як світ. Помідор, огірок, капуста, цибуля, солодкий перець… Аби вашому школяреві не набридала протягом зими ця хоч і корисна, але трохи одноманітна мішанина, пропонуємо щоразу додавати туди якийсь несподіваний інгредієнт. Дуже годиться до такого салату звичайний… домашній сир. Півтори столових ложки сиру (або бринзи) нададуть страві нового відтінку. Іншого разу наріжте кубиками один плавлений сирок і покладіть в овочевий мікс – гарантуємо, що ваша дитина вминатиме його із задоволенням. Замість ріпчастої цибулі можете покришити пучок зеленої (її, до речі, не так складно виростити на кухонному підвіконні зі звичайної цибулини, зануреної у воду). Або ж такий салатик: порізати кубиками два помідори, два невеликих яблука, один плавлений сирок, посолити, обов’язково заправити олією - і ось вам насолода, і користь для дитини.
До речі, експерименти з овочевими салатами можуть торкатися не лише виду інгредієнтів. Аби дитина до кінця зими не відвертала носа від тарілки з цією вітамінною стравою, намагайтеся щоразу всі складові нарізати в іншій формі: лише кубиками, або лише брусочками чи трикутничками. Фантазуйте!
6. Старий добрий мед
Взимку мед має бути на столі кожної родини – якось без нього зимовий чай і не сприймається. Не будемо вкотре розписувати його чарівні властивості, але всі ми знаємо, що будь-яка застуда і в дорослого, і в дитини мине швидше, якщо додати в гаряче питво ложечку цього корисного продукту.
Та через виражені алергенні властивості меду давати його дитині треба не раніше двох років. Дільничний педіатр, оглянувши вашого малюка, взагалі може порекомендувати ці природні ласощі вашій крихітці, починаючи з трьох, а то й семи років життя. Школяр може сміливо ласувати медом.
Оксана Ковтонюк, «Освіта України» № 50