Ви є тут

Сьогодні - всесвітній день шоколаду

Сьогодні відзначається Всесвітній день шоколаду (World Chocolate Day). День шоколаду був придуманий французами в 1995 році.

Історія шоколаду почалася дуже давно. Приблизно 1500 років до нашої ери в низовинах на березі Мексиканської затоки в Америці виникла цивілізація ольмеків. Від їхньої культури залишилося дуже мало, але деякі лінгвісти вважають, що слово "какао" вперше пролунало як "kakawa" приблизно 1000 років до нашої ери, в епоху розквіту цивілізації ольмеків.

У древній цивілізації Центральної Америки майя шоколад називали «їжею богів». Какао-боби були символом багатства і влади. Шоколад пили під час ритуалів як священний напій. Майя розбили перші відомі нам плантації какао. Самі шоколадні боби використовували замість грошей, причому раба можна було придбати за 100 бобів.

Де «росте» шоколад

"Шоколадне дерево" у ботаніці має назву "Теоброма какао", що означає "їжа богів". Ацтеки вважали його "райським деревом" і поклонялися йому як божественному створінню. Це дерево росте тільки в теплому і вологому кліматі, у самому серці тропічних лісів, - в основному у Північній і Південній Америці, Австралії і на деяких островах Азії. Висота рослин може досягати 10-15 метрів. Урожай знімається два рази на рік - основний збір у жовтні-лютому і проміжний у травні-червні. Кожен плід містить від 20 до 50 насіння - какао-бобів. Свіжозібрані какао-боби мають гірко-терпкий смак і блідий колір; у такому вигляді вони непридатні для використання у виробництві шоколаду. У свіжих какао-бобах міститься приблизно 30% води і 30% какао-масла.

Шлях у Європу

Першим європейцем, якому довелось спробувати шоколад, був Христофор Колумб. Сталося це в 1502 році, коли жителі острова Гайана від щирого серця пригощали дорогого гостя напоєм з какао-бобів. Кажуть, що Колумб привіз загадкові зерна королю Фердинанду зі своєї четвертої експедиції в Новий Світ, але ніхто не звернув на них уваги - занадто багато інших скарбів привіз мореплавець.

Через двадцять років Ернан Кортес, завойовник Мексики, теж спробував "ксоколатл". Коли Кортес вперше вступив на землю ацтеків в 1519 році, його прийняли за бога і у золотий чаші йому піднесли дивний гіркуватий напій з відварених какао-бобів із спеціями, перцем, медом, збитий до піни. Це і був перший шоколад, до якого поступово звикли іспанці-конкістадори, що замінили в цьому напої перець ваніллю і додавали для більш сильного аромату мускатний горіх і цукор.

У 1526 році, прямуючи зі звітом до іспанського короля, Кортес захопив з собою скриньку добірних какао-бобів. На цей раз шоколаду пощастило: екзотичний ароматний напій зустріли прихильно при мадридському дворі.

У наступні 100 років "ксоколатл" з Іспанії проникає в Європу, затьмарюючи за ціною і популярністю інші заморські товари.  У1650 році шоколад починають пити англійці. У 1657 році в Лондоні відкривається перший "Шоколадний дім" - прообраз майбутніх "Шоколадниць". Напій стає частиною культури, по ньому обчислюється час: "Приходьте на шоколад" означало "Чекаємо Вас на восьму годину вечора".

У 1674 році на основі шоколаду почали робити рулети та тістечка. Цей рік вважається датою появи "їстівного" шоколаду, який можна було не тільки пити, але і їсти.

Ось такий довгий історичний шлях пройшли какао-боби до нашого сучасного твердого шоколаду.

Склад шоколаду

Сортування, очищення, обсмажування, подрібнення, перемелювання, конширування - ось тільки мала частина етапів виробничого циклу, що перетворює какао-боби в шоколад, який ми їмо.

Шоколад воістину унікальний продукт - смачний, висококалорійний (близько 550 ккал на 100 грамів продукту), здатний зберігатися роками без зміни властивостей. У ньому міститься 50-55% вуглеводів, 32-35% жиру, 5-6% білків. А також дубильні речовини (4-5%), стимулятори - теобромін і кофеїн (1-1,5%), мікроелементи Na, K, Mg, P, Fe і вітаміни В1, В2 і РР.

У ньому також присутні близько 40 летючих сполук, що визначають ні з чим не порівнянний запах шоколаду. До речі, фізіологи встановили, що цей аромат благотворно діє на психіку: знімає роздратування, умиротворює, навіть повертає душевну рівновагу.

Види шоколаду

Існує три основних види шоколаду: чорний, молочний та білий. Колір шоколаду варіюється у зв'язку зі змістом подрібнених ядер какао-бобів (чим більше какао-бобів, тим темніша плитка), а також від наявності у продукті молочного жиру. Темний шоколад (тобто чорний і молочний) ще іноді називають натуральним, таким чином відрізняючи його від білого.

Чорний шоколад - має характерний гіркуватий присмак, за кольором темніший інших видів шоколаду. Має найбільший тонізуючий ефект.

Молочний шоколад - світліший, ніж чорний шоколад, звичайно м'якший і солодший на смак. Він (в розумних кількостях) особливо корисний для дітей, через вміст молочних жирів.

Рецепт молочного шоколаду був розроблений і запатентований в 1867 році. Патент на перший молочний шоколад належав знаменитій фірмі "Nestle". Саме молочний шоколад отримав найбільше поширення.

Білий шоколад - загалом не шоколад. У білому шоколаді не міститься какао-бобів, які надають натуральному шоколаду характерний коричневий, власне шоколадний колір. Основним компонентом білого шоколаду є какао-масло. Само по собі воно без смаку, але має шоколадний запах. Смак білому шоколаду надають цукрова пудра і сухе молоко.

Не слід забувати, що якщо в складниках шоколадної плитки вказані замість какао-масла гідрогенізований жир або рослинна олія, то це не шоколад, а так звана "солодка плитка", яка повинна коштувати значно дешевше справжнього шоколаду. Справжній шоколад виготовляється тільки на основі какао-масла.

Також існує безліч добавок для шоколаду. Основними з них є різні види горіха: фундук, мигдаль, кедровий горіх. Часто використовується родзинки та інші сухофрукти. Ще існують плитки з мармеладом в якості наповнювача. Часто використовуються ароматизатори, що додають присмак різних спиртних напоїв - наприклад, шампанського, червоного вина, коньяку, різних лікерів і т.д. Також в плитку іноді додають кави - це підвищує тонізуючий ефект.

Вплив шоколаду на організм людини

Як встановлено сучасною наукою, у шоколаді є елементи, які сприяють релаксації і психологічному відновленню. Темні сорти шоколаду стимулюють викид ендорфінів - гормонів щастя, які впливають на центр задоволення мозку, покращують настрій і підтримують тонус організму.

Дослідники Гарвардського університету провели експерименти і з'ясували, що якщо їсти шоколад тричі на місяць, ви проживете майже на рік довше тих, хто відмовляє собі в такому задоволенні.

Але це ж дослідження показує, що люди, які їдять дуже багато шоколаду, живуть менше. У шоколаді міститься великий відсоток жиру, а, отже, зайве вживання може привести до ожиріння, і відповідно до збільшеного ризику серцевих захворювань.

Отож, підтверджується вислів "все добре в міру". Але якщо ви не можете утриматися від шоколаду, то хоча б споживайте темний шоколад. У ньому більший вміст какао, ніж у молочному шоколаді, він допомагає збільшувати рівень HDL, типу холестерину, що запобігає закупорювання артерій жиром.

Як перевірити шоколад "на корисність"? 25-30% вмісту какао-бобів в плитці шоколаду свідчить про досить низьку якість шоколаду, 35-40% характеризує шоколад середньої якості, 40-45% - цілком добра якість, ну а вміст какао-бобів від 45 до 60% говорить сама за себе - перед вами відмінна шоколадка, яка піде вам на користь.

5 найвідоміших країн - виробників шоколаду

Цюріх і Берн, Швейцарія

Почнемо нашу шоколадну подорож зі Швейцарії, країни, де найвищий у світі рівень споживання шоколаду на душу населення - 11,6 кг. Саме стільки шоколаду з'їдає середньостатистичний швейцарець за один рік.

Найзнаменитіший у Швейцарії шоколад - TOBLERONE. Цей шоколад, трикутна форма якого нагадує вершини Альпійських гір, був вперше створений на початку 20 століття в Берні.

У Цюріху знаходяться відразу три знамениті шоколадні фабрики Швейцарії: Sprungli, Lindt і Teuscher.

Бельгія

Як кажуть бельгійці - «бельгійський шоколад завжди був їжею переможців, спокусою для закоханих, поблажливістю багатіїв, а пізніше, улюбленцем усього народу».

В Бельгії знаходиться більше десятка шоколадних фабрик, 16 музеїв шоколаду і 2000 шоколадних магазинів. Практично у кожному місті й у кожному селі Бельгії є свій магазин, де можна купити чудовий праліне - десерт з меленого мигдалю, обсмаженого в цукрі. Щорічно у Бельгії виробляється більше 172 000 тонн шоколаду. Особливо популярні у Бельгії праліне, з різним смаком і начинками. Багато кондитерів  до сих пір виготовляють праліне вручну.

Тен-л'Ермітаж, Франція

Тен-л'Ермітаж - маленьке французьке містечко у виноробному регіоні, поблизу Ліона. Саме тут знаходиться відомий французький виробник шоколаду Valrhona.

Компанія ця була заснована в 1922 році кулінаром Монсі Жірона. Сьогодні, ця компанія є провідним виробником шоколаду у світі, особливо у сегменті елітного і марочного шоколаду. При фабриці діє власна школа для професійних кондитерів, шеф кухарів та постачальників продуктів харчування. У школі можуть повчитися навіть любителі. Записавшись на 3-денний курс вартістю 1000 $, будь-хто може навчитися готувати смачні десерти.

Вільяхойоса і Аліканте, Іспанія

Найстаріший і улюблений шоколадними гурманами іспанський шоколад Valor виробляється в містечку під назвою Вільяхойоса, яке іноді називають «Містом Шоколаду».

Потрапивши до цього міста, можна відвідати місцевий музей шоколаду. Слава до цього міста прийшла тоді, коли країна почала імпортувати какао-боби з Еквадору і Венесуели, у XVIII столітті. Популярність шоколадного бренду Valor поширилася не тільки на Іспанію, а й на всю Європу. Найголовніший фірмовий магазин і кафе цієї торгової марки знаходяться в Аліканте.

Область затоки Сан-Франциско

Область затоки Сан-Франциско справді можна вважати світовою шоколадною столицею. У Сан-Франциско знаходиться відома шоколадна компанія Ghirardelli, шоколад якої є візитною карткою міста.

Компанія ця була заснована e 1852 році і є другою e списку найстаріших компаній США. Якщо перебратися через затоку, можна знайти ще одну знамениту шоколадну компанію - Scharffen Berger. Ця перша шоколадна компанія, серед заснованих за останні 50 років в світі, яка в процесі приготування виробів з шоколаду, на відміну від інших виробників, що використовують технологію глазурування шляхом топлення готового шоколаду, виготовляє шоколад безпосередньо переробляючи какао-боби.

Діти і шоколад

Молочний і чорний шоколад, шоколадки з наповнювачами, карамеллю і родзинками, різними горіхами, у формі цукерки, плитки або батончика - у всьому цьому шоколадному різноманітті є і корисні для дітей солодощі, і ті які не можна давати дітям до певного віку.

Чим пізніше дитина дізнається смак шоколаду тим краще, так стверджують авторитетні фахівці - дієтологи. У дитячі роки шоколад часто є причиною виникнення алергії, порушення обміну речовин, перешкоджає нормальному процесу росту і формування зубного ряду.

Вперше дати спробувати шоколад можна дитині старшій трьох років: один-два шматочки на день. А з 7 років можна збільшити вживання шоколаду у три рази.

Діти дуже люблять молочний шоколад, до того ж дієтологи радять дітям купувати шоколад з мінімальною кількістю какао і високим - молока. Основна позитивна якість молочного шоколаду - кальцій, а він так необхідний діткам, для розвитку кісткової тканини і росту зубів.

Кілька цукерок не здатні нашкодити, а от якщо з'їсти 200-300 г за один раз, то це може привести до алергічної реакції або до розладу шлунку. Ще дуже шкідливі шоколадні батончики: діти їх з'їдають цілком, у результаті чого організм отримує відразу 400 ккал, а це рівнозначно повноцінному обіду.

Давайте дитині шоколад після повноцінного сніданку або вечері, стежте за тим, щоб вона не їла солодощі перед прийомом їжі і не замінювала ласощами повноцінний сніданок. Тільки так солодощі не зашкодять зубам, оскільки в шоколаді присутня сахароза, що утворює молочну кислоту, а вона збільшує природний кислотний баланс, що призводить до руйнування емалі. А після прийому їжі на зубах утворюється наліт від їжі, тому шкода від цукерок мінімальна.

Здоровим рухливим дітям не бажано давати гіркий шоколад, оскільки наявність кофеїну і теоброміну впливає збудливо на нервову систему дитини. І не обурюйтеся у такому випадку, якщо ваша дитина почне вередувати і відмовиться лягати спати. Чорний шоколад рекомендують вживати дітям, ослабленим довгою хворобою або таким, що займаються спортом.

Рецепти з шоколадом

Шоколад по-французьки

На чотири чашки води додається 100 грамів чорного шоколаду, розламаного на шматочки. Спочатку шоколад опускаємо в чашку з теплою водою, потім, коли він трохи підтане, ставимо його на невеликий вогонь до повного розчинення. Коли він перетворюється в однорідну масу, додаємо ще три чашки води, доводимо до кипіння постійно помішуючи, залишаємо на 10 хвилин на дуже слабкому вогні. Знімаємо з вогню, збиваємо вінчиком і подаємо гарячим. Цукор додається за смаком. Якщо ж ви готуєте каву на молоці, то спочатку розчиніть шоколад у киплячій воді, потім додайте тепле молоко. Як тільки все перетвориться в однорідну масу, доведіть до кипіння, збийте і подавайте гарячим.

Шоколад по-віденськи

Це зовсім інший шоколад і за смаком, і за способом приготування. Спочатку ви готуєте його на французький манер, додаєте два-три жовтки (яйця потрібно взяти дуже свіжі), ретельно перемішуєте масу, ставите на дуже маленький вогонь і чекаєте, поки маса не загусне, але не доводите до кипіння. Потім гарячу масу переливає в чашки і в кожну чашку додаєте одну столову ложку "крем фреш" (це молочний продукт, схожий на нашу густу домашню сметану, нею ви можете крм-фреш і замінити). Кожен додає крем-фреш за смаком.

«Шоколадна Віагра»

Для цього рецепту вам знадобляться дві плитки шоколаду, кориця, молоко, а також крохмаль. Але важливо зауважити - шоколадка потрібна гірка, а крохмаль тільки кукурудзяний. Потім всю цю суміш кладемо в якусь посудину (можна турку) і ставимо на плиту. Давши трохи покипіти, цей напій знімають і розливають в чашки. Для любителів екзотики радять додати 25 мл рому і невелику кількість волоських горіхів. Цей напій допоможе вам розслабитися і втілити в життя ваші еротичні бажання.

І, насамкінець кілька цікавих фактів про шоколад.

Цікаві факти про шоколад

У шоколаді міститься фенамін - речовина, що створює відчуття закоханості.

До складу шоколаду входять речовини, звані флавоноїдами. Перешкоджаючи утворенню тромбів у крові, вони покращують кровообіг.

Какао і шоколад містять антисептичні речовини, що перешкоджають утворенню зубного нальоту.

Вживання 25 г шоколаду три рази на місяць продовжує життя майже на рік. Але якщо їсти занадто багато шоколаду, можна підвищити ризик розвитку серцевих захворювань через високий вміст в ньому жирів.

В 30 г шоколаду або какао міститься 10% денної норми заліза. Також шоколад містить вітаміни A, B, C, D і E, кальцій, калій і натрій.

20 мг кофеїну містить середня плитка шоколаду. Це в 5 разів менше, ніж у чашці кави.

15% жінок в світі їдять шоколад щодня.

В епоху Відродження шоколадом лікували подагру, гарячку і застуду.

Темний шоколад знижує кров'яний тиск. Для позитивного ефекту достатньо всього двох цукерок з темного шоколаду на день.

Британська компанія Cadbury виготовила позолочену шоколадну плитку Wispa Gold, ціна якої становить 961,5 фунтів стерлінгів. Це найдорожчий шоколадний батончик в історії людства. Стільки ж коштує золотий злиток такої ж ваги. У цьому продукті коштовним є не сам шоколад, а покриття із харчового золота. 

Шоколад тане при температурі, яка лише трохи нижча за температуру тіла. Саме тому шоколад так легко тане в роті.

 

Коментарі
Зображення користувача amelie.
amelie

11/07/2012

Все, побігла за чоколядкою Smile

Зображення користувача Тася.
Тася

11/07/2012

Я теж побігла Smile Смачна стаття Smile Та ще й цікава. Дякую!

Зображення користувача Гість.
Гість

11/07/2012

"Шоколадна Віагра" ? Smile

Додати відповідь