При грудному вигодовуванні, на 3_ій день під пазами з'явилися як гульки, додаткові молочні кишеньки. Як з ними поводитися, так як при прибуванні молока вони твердіють і болять?

При грудному вигодовуванні, на 3_ій день під пазами з'явилися як гульки, додаткові молочні кишеньки. Як  з ними поводитися, так як при прибуванні молока вони твердіють і болять?

Відповідає консультантка з грудного годування Оксана Лесько (Бабіля):

Доброго дня!

Головне, що треба зрозуміти в цій ситуації - чи є відток молока з тих додаткових гульок. Якщо після прикладання дитини є суб'єктивне відчуття полегшення, біль стає не такою гострою - то схоже, відток є, і тоді ваші дії не відрізнятимуться від звичайних дій при приході молока. А це дуже часті прикладання, робота над ефективним прикладанням та смоктанням дитини, детальніше ви зможете прочитати за посиланням

Якщо ж після прикладання не легшає, то, скоріш за все, відтоку з додаткових дольок нема. Тоді треба дати час тілу зрозуміти, що в цих ділянках молочної залози треба припинити виробляти молоко (на щастя, тіло має механізми для такого часткового припинення в ділянках, з яких немає виходу молока). А тим часом допомогти тканинам молочної залози пережити це наповнення без негативних наслідків:

- використовуємо регулярне прикладання холоду (це може бути, наприклад, холодне листя капусти, або дуже зручно використовувати звичайні жіночі одноразові прокладки, які трохи наповнити водою та зберігати в холодильнику)

- лімфодренажний масаж кілька разів на добу за потребою

Тим часом робимо й всі звичайні дії при приході молока. 

Що робити категорично не можна:

- тиснути, розмасажовувати, розминати ущільнення. Детальніше читайте за посиланням

- також не можна гріти груди та місця ущільнень, робити компресів.

Частіше за все дискомфорт та біль минають протягом кількох діб. Якщо ж додаються ще якійсь симптоми (почервоніння, температура, великий набряк), треба звернутися за очною консультацією та УЗД до гарного мамолога. В Ужгороді можу порадити клініку Медікавер - там мамологи, які дійсно знаються на ГВ.

Будьте здоровими!