Доброго вечора! Дитині 2 місяці. Годую виключно грудьми. За останній місяць набрали 500 грам. Прикладаю до грудей на вимогу. Дитина вдень спить дуже мало, а вночі до 5-6 годин. Чи потрібно її вночі будити?

Відповідає консультантка з грудного годування Оксана Лесько (Бабіля):

Звичайно набір ваги у 500 г за місяць вважають, згідно протоколу, мінімальним нормальним набором ваги в першій половині року життя дитини. Але - це привід звернути увагу на організацію грудного годування, тому що другий та третій місяці життя дитини - це місяці, коли набір ваги звичайно є максимальним. Тож треба проконтролювати наступні важливі моменти:

  • - чи ефективно смокче груди дитина? Якщо є соска, якщо дитина хоч колись смоктала накладку, пляшку чи пустушку, звичайно вона прикладається до грудей неправильно. і треба виправляти захват; від того, наскільки ефективно смокче дитина, залежить кількість молока, яке отримує малюк та якість стимуляції грудей для наступного вироблення молока;
  • - чи справді на вимогу годується дитина? Якщо використовується пустушка, якщо дитина закутана, якщо спить далеко від мами, є довгі прогулянки, звичайно діти прикладаються до грудей рідше, ніж вони цього потребують. Як ви розумієте, коли дитина просить груди? При справжньому годуванні на вимогу дитину прикладають до грудей, не чекаючи, поки заплаче, а на перші ознаки готовності до прикладання - дитина повертає голову до матері, смокче руки, відкриває рот, хниче чи вовтузиться вночі. Крім того, якщо дитина набирає вагу за нижньою межею, то треба прикладати її ще й на власну вимогу матері, тобто стимулювати дитину до годування (брати на руки, бажано роздягати та торкатися шкіра-до-шкіри, масувати спинку, ручки, ніжки, гладити по голівці...) та будити немовля, якщо воно спить надто довго. Згідно з рекомендаціями ВООЗ та МОЗ, в перші місяці дитина має прикладатися до грудей щонайменше 10-12 раз на добу, тобто, не рідше, ніж раз на 2 години.

Додатково детальна інформація з основних правил успішного годування міститься у наступній статті: http://breastfeeding.org.ua/how/feed/grudnoe-vskarmlivanie-vse-poluchitsja/index.html

Додаткову підтримку, інформацію, контакти консультанток з ГВ в Закарпатті ви можете знайти в Група підтримки годуючих мам Закарпаття (група) (обов'язково при вступі треба відповісти на всі три питання). Бажаю успіху.