Допоможіть розібратися з діагнозом.

Моєму синочку 2 роки 11 міс. Народився на 38 тижні вагітності, почали поступово відходити води, а родові шляхи були не готові, кидали мене з зміни на зміну, в результаті 43 год безводний період. Кесерити не хотіли бо зробили УЗД, сказали, що 2 см голова менша за вихід, і кесирити смішно. Дитина родилася з рукою права рука закривала ліве око, пуповина була 30 см. хоча у 35 тиж робила УЗД то була нормальна. У 1,5 міс синдром заходу сонця, потім Грефе, нарушена ліквородинаміка, НАРУЖНА. Відставав у психічному розвитку, голову тримав майже у 4 міс, перевертався чуть не в 6 міс, сів у 8,5, побіг у 11 міс і 4 дня. Не ходив, а бігав довго. Коли до року я йому щось показувала на картинкі, чи фігурку тварини синок не звертав уваги, не концентрувався, подивився секунду і ліз кудись дальше. Зараз трішки краще. З 11 міс дивився мультики( це була велика помилка, тільки поняла я це пізно). Телевізор робив зранку до вечора, дитина грається, то дивиться, їсть перед ним. Обмежили мультфільми у 2,5 роки.

Лікуємося повторно з 2,5 років. Іграшками грається правильно, фантазує, імітує, грається сюжетно, обманює. На вулиці біжить навіть до не знайомих дітей бере за рук, нав'язує свої правила гри, добре находить спільну мову, любить гратися з переважно старжими дітками на 1-2 роки. В садіку сам по собі. Фізично добре розвинений, приносить іграшку, щоб мені показати, хлопає у долоні коли щось складе, чи зробить, приходить поцьоматися, чи щоб його погладили по головці, звертається по допомогу. Ревнеє до меншої сестрички, але з цим боремося.

В садочок пішли у 2,6 роки. Бажання туди ходити немає по цей час, звикаємо довго і важко, плаче лише зранку, потім грається. У 2,7 появився вказівний жест, у 2,8 освоїли допіру пірамідку, будь-яку, давали 5 різних складав усі методом підбору, машинку толкатор, частково самокат,  пазли, мозаїку, дошку монтессорі ( складаскладає будь-яку).  2,9 освоїли повністю горщик, без прокола по цей час, у 2,10 появився жест дай. Освоїли сортер, будь -який, сортує по кольорах вирізані кружечки, будь-якого кольору. Знає цифри до 5, основні фігури, кольора, тварин, машини. Він показує пальчиком я називаю, якщо називпю не правильно тикає пальчиком до тих пір поки не назву правильно. Навпаки нажаль не хоче. Інтелект в нормі, зорова пам'ять хороша, але не хоче зовсім працювати, якщо на нього насваритися, примусити його займатися, то результати хороші. Всадити спокійно займатися просто не можливо. Дивиться в очі лише рідним, або тим кого добре знає, чужим людям фактично не дивиться (лікарям,педагогам), дивиться лише тим хто йому подобається, до якого сам побіг, проявив ініціатину. Терпіти не може коли йому хтось перечить, зразу істерика. (Ріс в гіперопіці усіх членів сім'ї, все дозволяли, все, що хотів купували). Погано розуміє звернену прозьбу, саме елементарне, якщо щось лежить в кінці кімнати я скажу напр ПОТЯГ, він буде шукати його, а потім можна сказати дай, він принесе. А якщо найди потяг, дай мамі, то він навіть не подивиться на мене. Погана реакція на ім'я на Владік не завжди повернеться, треба чекати до 5 секунд, тогодумить, і не фіксує погляд подивився і все, а на Владік НА, повернеться 100%, а якщо щось буде у руках то щей прибіжить. Слух ще не провіряли, ну в ночі навіть шепіт чує, і все виконує.

Наша проблема: 

1 не всім дивиться в очі

2 істерики, якщо щось не по його ( у нас симптоми гіперактивності, СДУ, ЗНМ 1 рівня, ЗПР).

3. Погане розуміння зверненої мови, лише на побутовому різні, навіть фізичні вправи не завжди розуміє ( робили МРТ в Охмадиті, все ідеально, уражень немає, енцефолограма тоже в нормі).

Тест АТЕК 27 балів, 2 роки 11 міс, перший раз проходили у 2 роки і 5 міс то був 35 балів.

Дитина фактично не говорить, дай, бах, стук, бум, трака-тракток, чабака-собака, звуки тварин- домашні, дикі. Дуже мало слів на такий вік, на команду звуки видає через раз, треба використовувати хотрощі, щоб він заговорив.

Що нам робити, яку корекцію краще для дитини, як заставити мозок працювати на команду? До якого доктора звернутися за консультацією.

Доброго дня. Дякую за запитання, але я за фахом психолог, а психологи не виставляють діагноз. Це компетенція медичних працівників. Це може бути дитячий психіатр або психоневролог. Часто в таких невизначених ситуаціях призначають генетичні аналізи. Але вони робляться в спеціалізованих лабораторіях і досить дороговартістні.

Здоров'я Вам.