Ви є тут

10 продуктів, небезпечних для вагітних

30/01/2014

  • 0
  • Сіль. Особливо у другій половині вагітності надмірне споживання солі може спричинити затримку води в організмі, а відтак набряки ніг, рук, обличчя. Якщо після нічного сну набряки не зникають, - необхідно повідомити про це свого лікаря і з раціону виключити продукти, що містять так звану «скриту» сіль, напр.., ковбаси, оселедець, шинка, крекери, ну і, звичайно, чіпси.
  • Сирі яйця. Ретельно мийте шкаралупу яєць перед їх приготуванням, щоб у разі, якщо яйце трісне, бруд не потрапив на білок. «Гоголь-моголь» або яйця, приготовані некруто, можуть бути заражені сальмонеллою – їх їсти не можна! Також уникайте, страв, до складу яких входять сирі яйця, наприклад, кремів, а особливо тірамісу (класичне, є рецепти, де для крему використовуються тільки пастеризовані вершки).
  • Сири з пліснявою, сир брі, фета, камембер та інші, приготовані з непастеризованого молока. Відмовтеся від цих продуктів на час вагітності, оскільки вони можуть бути заражені бактеріями типу лістерія. Вагітні на 20 % більш схильні до захворювань на лістеріоз, ніж інші дорослі. Перебіг хвороби у мами іноді безсимптомний, однак передається плоду через плаценту і може викликати передчасні пологи, викидні або медичні ускладнення у немовлят.
  • Кольорові газовані напої. Ці напої шкідливі з кількох причин. Вуглекислий газ подразнює шлунково-кишечний тракт. Такі кольорові напої штучно забарвлені і ароматизовані, містять зайвий цукор і кофеїн (якщо це кола).
  • Алкоголь. Дехто вважає, що невелика кількість пива або вина дитині не зашкодить. Дійсно, якщо у перші тижні вагітності ви, не знаючи про вагітність, випили келих вина чи пива, серйозної  шкоди дитині не буде. Однак, довідавшись про вагітність, – усе ж відмовтеся від алкоголю, щоб не нашкодити розвитку дитини. Напевно, багато мамочок, читаючи ці рядки, заперечить, мовляв, пила вино, бо дуже хотілося, і все нормально. І слава Богу, однак дослідження медиків про шкідливий вплив алкоголю на розвиток плоду ще ніхто не спростував. Наші діти будуть настільки здоровими, наскільки ми їм дозволимо під час вагітності.
  • Недосмажені стейки, біфштекси, пармська шинка, в’ялене м’ясо, риба. Ці страви і ті, до складу яких додається сире м’ясо,часто можуть бути причиною інфікування матері і плоду токсоплазмозом, лістеріозом. Копчені вироби містять багато солі та канцерогени, які викликають онкологічні захворювання.
  • Арахіс. Від арахісу повинні відмовитися люди з алергією на горіхи, астматики, хворі на екзему і ті, у кого в родині є алергіки. Відмова від арахісу, арахісової олії, пасти суттєво знизить ризик алергічних реакцій у майбутньої дитини.
  • Міцна кава. Кофеїн вимиває з організму цінні вітаміни і мінерали і спричиняє перепади артеріального тиску. Матусі, які не страждають на підвищений тиск, можуть побалувати себе неміцною кавою з молоком. А сонливість у вагітних – це не потреба у кофеїні, а наслідок дії певних гормонів при вагітності.
  • Тістечка з кав’ярень, магазинів. Надмірне споживання солодощів може викликати, крім зайвих кілограмів, гестаційний діабет, рецидивуючий вагініт, отруєння шлунка.
  • Невідомі трави і спеції або ті, яких ви ще не вживали.  Деякі трави діють сильніше, ніж ліки. Добре читайте склад суміші чаїв. Негативно впливають на плід женьшень, розмарин, чебрець, хміль. Уникайте також крушини і алое, які є сечогінними і викликають приплив крові до органів малого тазу.
Коментарі
Додати відповідь